Donald Trump: Htio sam ubiti Asada, sve je bilo spremno

Donald Trump: Htio sam ubiti Asada, sve je bilo spremno

17
0
SHARE
donald-trump:-htio-sam-ubiti-asada,-sve-je-bilo-spremno

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je želio izvršiti atentat na sirijskog dužnosnika Bašara al Asada 2017. godine, ali da se tadašnji ministar odbrane Jim Mattis usprotivio toj operaciji.

Radije bih ga bio uklonio. Sve je bilo spremno za to”, rekao je Trump u emisiji Fox & Friends.

Mattis nije želio to učiniti. Mattis je bio precijenjeni general i pustio sam ga da ode.”

Ta otkrića podupiru izvješća iz knjige novinara Washington Posta Boba Woodwarda, koji se proslavio kada je zajedno s Carlom Bernsteinom otkrio aferu Watergate zbog koje je predsjednik Richard Nixon podnio ostavku.

Woodwardovu knjigu Fear: Trump in the White House (Strah: Trump u Bijeloj kući), objavljenu 2018. godine, Trump je nazvao izmišljotinom.

O tome se nikada nije čak ni razmišljalo”, rekao je Trump novinarima u Ovalnom uredu 5. septembra 2018. komentirajući navode da je htio ubiti Asada.

Trumpova izjava u utorak bila je dio kritika na račun Mattisa, kojega je predsjednik nazvao “velikim čovjekom” kada ga je postavio na čelo Pentagona, da bi se kasnije njih dvojica razišla u mišljenjima, a umirovljeni general je na kraju podnio ostavku krajem 2018.

Trump je navodno razmišljao o atentatu na Asada nakon što je sirijski čelnik pokrenuo hemijski napad na civile u aprilu 2017.

Američki čelnik je rekao da bi američke snage trebale “ući” i “ubiti” Asada, napisao je Woodward u svojoj knjizi.

Po riječima novinara, Trump je nazvao Mattisa i otvoreno mu rekao da želi ubiti sirijskog predsjednika. Mattis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se saradniku i rekao: “Ništa od toga nećemo napraviti. Bit ćemo puno odmjereniji.”

Smatrao sam da on (Asad) nije dobra osoba i imao sam priliku ukloniti ga, ali je Mattis bio protiv toga”, rekao je Trump.

“Mattis je bio protiv većine tih stvari.”

Asad je vladao Sirijom tokom razornog građanskog rata u kojemu su stotine hiljada ljudi ubijene.

Njegov režim je optužen za niz zločina, uključujući mučenja, pogubljenja po kratkom postupku, silovanja i korištenje hemijskog oružja.

pressmedia.ba