Umrla jedna od najbogatijih Turkinja

Umrla jedna od najbogatijih Turkinja

18
0
SHARE
umrla-jedna-od-najbogatijih-turkinja

Suna Kıraç, koja je obavljala razne rukovodeće pozicije u najvećem turskom konglomeratu, umrla je 15. septembra, objavio je Koç Holding.
Dugo se borila s ALS (amiotrofična lateralna skleroza), bolesti koja uzrokuje smrt neurona koji kontroliraju mišiće.
– Duboko smo tužni zbog gubitka Kıraç, koja je odrasla uz vrijednosti naše republike i svojim dostignućima u profesionalnom i društvenom životu dala značajan doprinos razvoju naše zemlje na polju industrije, obrazovanja, kulture i umjetnosti – stoji u izjavi Koç Holdinga.
Kıraç je rođena 1941. godine kao kćerka Vehbija Koça, najbogatijeg turskog poduzetnika tog perioda. Poslovna žena, koja je karijeru započela baveći se papirologijom u porodičnoj firmi, s vremenom je ušla u upravni odbor grupe.
Tursko Vijeće ministara je 1997. godine nagradilo Kıraç Državnom medaljom za istaknute usluge za njen doprinos obrazovanju, zdravstvu i socijalnim uslugama u zemlji.
No, napustila je svoje dužnosti 2.000-ih zbog bolesti mišića. Zbog bolesti, posljednjih godina je mogla komunicirati samo očima.
Prema podacima magazina Forbes, njeno bogatstvo iznosilo je 1,3 milijarde dolara. Ona je bila među najbogatijim Turcima i 1961. najbogatija osoba na svijetu.
Koc Holding djeluje u oblastima kao što su energija, autoindustrija, trajna potrošačka roba i finansije. Također su prisutni u prehrambenoj industiji, maloprodaji, finansijama, poljoprivredi i brodogradnji. Koc Group ima 14 kompanija kojima se trguje na Istanbuskoj berzi.
D. Sinanović

biznisinfo.ba