TAHIROVIĆ O KRAJIŠNIKU: NJEGOVI ZLOČINI ĆE OSTATI ZAPISANI U HISTORIJI

TAHIROVIĆ O KRAJIŠNIKU: NJEGOVI ZLOČINI ĆE OSTATI ZAPISANI U HISTORIJI

15
0
SHARE
tahirovic-o-krajisniku:-njegovi-zlocini-ce-ostati-zapisani-u-historiji

Predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović je, komentirajući smrt osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, kazao da je on bio dio tima koji je napravio veliku štetu Bosni i Hercegovini te da će njegovi zločini ostati zapisani u historiji.

Osuđen je za ratne zločine i bit će upamćen kao ratni zločinac – istakao je Tahirović Za Fenu.

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik preminuo je jutros u Banjoj Luci u 75. godini od posljedica zaraze koronavirusom.

Krajšnik je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS). Nakon prvih višestranačkih općih izbora u SR BiH izabran je za predsjednika Skupštine SR BiH.

Nakon rata bio je i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998.

Uhapšen je 3. aprila 2000. u akciji francuskih komandosa u sastavu SFOR-a i pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haaški tribunal) u Haagu. Optužen je za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini, a 27. septembra je proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti.

Osuđen je na 27 godina zatvora. Haški tribunal mu je 17. marta 2009. smanjio kaznu na 20 godina zatvora. Pušten je na slobodu 30. augusta 2013. godine, poslije izdržavanja dvije trećine kazne, piše Fena.