Podnesena nova krivična prijava protiv Osmice, Avdića i uposlenika BH „Pošte“: Ko...

Podnesena nova krivična prijava protiv Osmice, Avdića i uposlenika BH „Pošte“: Ko je nezakonito izuzimao snimke nadzornih kamera za potrebe brutalne satanizacije Mirele Bubalo?

11
0
SHARE
podnesena-nova-krivicna-prijava-protiv-osmice,-avdica-i-uposlenika-bh-„poste“:-ko-je-nezakonito-izuzimao-snimke-nadzornih-kamera-za-potrebe-brutalne-satanizacije-mirele-bubalo?

Savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Mirela Bubalo predala je jučer Tužilaštvu Bosne i Hercegovine potpisanu krivičnu prijavu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, novinara Avde Avdića i N.N. zaposlenika JP „BH Pošte“, piše PRESS.

Prijavu je podnijela nakon što je Avdo Avdić navodno po nalogu Osmana Mehmedagića sproveo brutalnu medijsku kampanju protiv Bubalo lažno tvrdeći kako se na snimcima s nadzornih kamera vidi Mirela Bubalo prilikom predaje anonimne krivične prijave. Bubalo od početka tvrdi kako se na snimcima ne nalazi one zbog čega je danas Općinskom sudu u Sarajevu podnijela i privatnu tužbu za klevetu protiv Avde Avdića i portala Istraga.ba.

Mehmedagić je u krivičnoj prijavi dostavljenoj Tužilaštvu BiH prijavljen zbog postojanja osnovane sumnje da je nezakonito, zloupotrebljavajući poziciju direktora OSA BiH, izuzeo snimke s nadzornih kamera JP „BH Pošte“ kako bi utvrdio ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega. Prema važećim zakonima prijavitelji krivičnih djela uživaju zaštitu svog identiteta što je jedan od ključnih stubova pravne države.

Nakon nezakonitog izuzimanja snimaka s nadzornih kamera JP „BH Pošte“, postoji osnovana sumnja da je Mehmedagić snimke ustupio novinaru Avdi Avdiću koji je napravio medijsku hajku i otpočeo kampanju sataniziranja Bubalo uprkos tome što se na snimicima koje je objavio uopšte ne nalazi Bubalo.

Lažne navode Avdić će morati dokazivati na Općinskom sudu u Sarajevu dok će se Tužilaštvo BiH baviti nezakonitim izuzimanjem snimaka s nadzornih kamera JP „BH Pošte“. Poenta krivične prijave je da Osman Mehmedagić – pa ko god da je 27. augusta 2020. godine predao anonimnu krivičnu prijavu protiv direktora OSA BiH – nije smio istraživati identitet prijavitelja krivičnog djela, a posebno ne ustupiti fotografije Avdi Avdiću na javnu objavu.    

Bubalo je o svemu informisala i Ambasadu SAD-a u BiH, Ambasadu Velike Britanije u BiH, Ambasadu Francuske u BiH, Ambasadu Njemačke u BiH, Ambasadu Italije u BiH, Delegaciju EU u BiH i Ured visokog predstavnika (OHR).

Dopis je dostavljen i Komisiji za nadzor nad radom OSA BiH od koje je zatražila da hitno obave raspravu o zloupotrebama OSA BiH u režiji Osmana Mehmedagića te da je u skladu sa svojim nadležnostima zaštite od brutalnog napada direktora OSA-e na nju i njenu porodicu – napada baziranog na lažima, podmetanjima i zloupotrebama ovlaštenja.

(PRESS)

pressmedia.ba