Osmicini mediji brane Ranka: Zamislite kojim slučajem da je Gordana Tadić u...

Osmicini mediji brane Ranka: Zamislite kojim slučajem da je Gordana Tadić u isto vrijeme i Nikita Voznesenski?!

20
0
SHARE
osmicini-mediji-brane-ranka:-zamislite-kojim-slucajem-da-je-gordana-tadic-u-isto-vrijeme-i-nikita-voznesenski?!

Mediji pod kontrolom direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica od jučer su ponovo u ofanzivi. Cilj operacije je predstaviti priču o nezakonitom dvojnom identitetu predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca napadom na instituciju Suda BiH, piše PRESS.

Prorežimski mediji u javni prostor sve češće nameću tezu kako je institucija zapravo jedna osoba, a što ne odgovara istini. Institucije države Bosne i Hercegovine daleko su kompleksnije i opstojnije od Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića kao prolaznih kategorija. Nisu samo majke Ranka i Osmana rodile sinove koji mogu obnašati važne funkcije u Bosni i Hercegovini.

Kada bi primjenili model po kojem se sve kritike na račun funkcionera tumače napadom na institucije koje predstavljaju, onda bi došli do suludih rezultata. Tako bi kritikovanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika značilo “rušenje Predsjedništva BiH”, kritikovanje glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić značilo bi “rušenje Tužilaštva BiH”, a kritikovanje predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića značilo bi “rušenje Vlade FBiH”.

Tim modelom doveli bi se u situaciju da se ne zna ko koga “ruši” u Bosni i Hercegovine. Primjera radi, po tom modelu Šefik Džaferović kritikama na račun Dodika bio bi označen kao “rušitelj Predsjedništva BiH”, a Željko Komšić kritikama na račun Dragana Čovića bio bi označen kao “rušitelj Parlamentarne skupštine BiH”.

Kada smo razbili mantru i na primjeru dokazali da je suludo razmišljanje da je “institucija = pojedinac” vrijeme je da se vratimo kompromitovanom Ranku Debevecu. Mediji pod kontrolom Mehmedagića poručuju da “ko drži Sud BiH – kontroliše javne nabavke, izborni proces i optužnice”. I to im je argument zbog kojeg bi Ranko Debevec kojeg kontroliše Osman Mehmedagić, trebao ostati predsjednik Suda BiH?

Nakon afere vezane za javnu nabavku respiratora čiji su akteri kadrovi SDA, teških i tradicionalnih optužbi na račun SDA zbog izbornih krađa i otvaranja istrage o diplomi Osmana Mehmedagića, javnost bi valjda trebala povjerovati da je upravo Ranko Debevec kojeg kontroliše Osman Mehmedagić prava osoba da donosi odluke u Sudu Bosne i Hercegovine.

Prorežimski mediji bliski Mehmedagiću pokušali su da pronađu način kako da opravdaju i sramotnu činjenicu da Ranka Debevec ima dva identiteta: jedan u Španiji, a drugi u Bosni i Hercegovini.

Opravdanje su našli u tome da je Ustavni sud BiH u predmetu U 9/11 od 23. septembra 2011. godine utvrdio da su pojedine odredbe Zakona o državljanstvu BiH, kojima je uskraćena mogućnost građanima BiH da posjeduju dvojno državljanstvo sa zemljama sa kojima nemamo potpisan bilateralni sporazum, protivne Ustavu BiH. Kako navode, “sporne odredbe su, nakon što Parlamentarna skupština BiH nije izvršila Odluku, prestale da važe, te su uklonjena sva ograničenja u vezi s posjedovanjem dvojnih državljanstava za građane BiH”.

Zaboravljaju režimski mediji da se problem koji ima Ranko Debevec ne zove “dvojno državljanstvo” već “dvojni identitet”. “Dvojno državljanstvo” bilo bi kada bi osoba imena “Ranko Debevec” imala dvojno državljanstvo BiH i Španije. Čak bi i to bilo nezakonito jer je Debevec primljen u državljanstvo Španije 1998. godine kada su važile odredbe Zakona o državljanstvu BiH koje je neustavnim proglasio Ustavni sud BiH tek 2011. godine.

“Dvojni identitet” je nešto sasvim drugo. Debevec je u Bosni i Hercegovini izvadio dokumente pod imenom “Ranko Debevec” svjesno prešučujući nadležnim organima u BiH da ima i državljanstvo Španije te da se u ovoj zemlji koristi imenom “Ranko Debevec Kavason”. Kako je BiH prešutio reći da je u Španiji “Ranko Debevec Kavason” isto tako je Španiji prešutio reći da je u BiH “Ranko Debevec”. To znači da je u bh. sistemu prepoznat kao “Ranko Debevec”, a u španskom sistemu kao “Ranko Debevec Kavason”, odnosno dvije različite osobe.

Problem Ranka Debeveca najbolje ćemo objasniti na primjeru. Zamislite samo da se otkrije kako glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić ima dvojni identitet u Rusiji. Odnosno da saznamo kako je Gordana Tadić u BiH “Gordana Tadić”, a u Rusiji “Nikita Voznesenski”. To jeste da Gordana Tadić ima ličnu kartu, pasoš i sve ostale dokumente izdate na ime “Gordana Tadić” od bosanskohercegovačkih organa, a da Nikita Voznesenski ima ličnu kartu, pasoš i sve ostale dokumente izdate na ime “Nikita Voznesenski” od ruskih organa. A Gordana i Nikita da su iste osobe.

(PRESS)

pressmedia.ba