Dodik opet zaboravio šta piše u Ustavu BiH na koji se zakleo

Dodik opet zaboravio šta piše u Ustavu BiH na koji se zakleo

21
0
SHARE
dodik-opet-zaboravio-sta-pise-u-ustavu-bih-na-koji-se-zakleo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik opet je zaboravio da je Republika Srpska samo jedan od entiteta u sastavu države Bosne i Hercegovine, piše PRESS.

On je danas rekao da su ovi prostori na kraju Prvoj svjetskog rata “željeli da se prisajedine Srbiji”, u čemu se nije uspjelo, ali da postoji “historijska težnja ovdašnjeg srpskog naroda u tom smjeru, što je prirodno u političkom smislu”.

“Danas imamo dvije države – Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država gradeći sigurnost i budućnost čitavog regiona, što nam niko ne može oduzeti. Želimo to na jedan miran i civilizovan način”, istakao je Dodik.

Zaboravio je Dodik da je RS samo jedan od entiteta u sastavu države Bosne i Hercegovine i da su težnje da bh. entitet RS i Srbija budu jedna država samo njegovi snovi. Politički analitičari i univerzitetski profesori već duže vrijeme upozoravaju kako će se bh. entitet RS prije ukinuti nego što će se osamostaliti.

On je naglasio da je nedopustivo da se Srbi u BiH nazivaju “agresorima, u zemlji u kojoj su rođeni”.

Već u ovoj izjavi Dodiku se vratilo pamćenje pa se prisjetio da je ipak država njegovog rođenja Bosna i Hercegovina. Niko u BiH nikada nije nazvao sve pripadnike srpskog naroda “agresorima”, ali isto tako treba imati na umu činjenice i međunarodne presude koje jasno govore o tome kakve su bile politike i metode Vojske RS-a i rukovodstva RS-a za vrijeme agresije na BiH. Sve te činjenice Dodik ignoriše i već godinama nagrađuje ratne zločince po kojima naziva čak i studentske domove.

“Pokušavaju da ukinu naša prava, RS i to je njihova zvanična politika, ali naša politika je politika mira, čuvanja naših vrijednosti. Ovaj dan je dan srpskog jedinstva i pripadanja srpskom narodu. Nismo bosanski Srbi, već želimo da budemo poštovani kao jedan narod i da ne budemo u tom smislu ponižavani. Mi smo Srbi i samo tako možemo učestvovati u dijalogu”, rekao je Dodik i dodao da je prirodno da Srbi žive u jednoj državi.

Nije poznato šta je Dodik mislio kada je izjavio da je prirodno da Srbi žive u jednoj državi s obzirom na to da veliki broj pripadnika srpskog naroda živi u Njemačkoj, Austriji i drugim evropskim zemljama u koje odlaze po principu “trbuhom za kruhom”.

Ostaje nejasno da li je u tom kontekstu Dodik mislio i da se Njemačka treba pripojiti Srbiji.

(PRESS)

pressmedia.ba