Besplatna vakcina protiv gripe u Beču od 1. oktobra

Besplatna vakcina protiv gripe u Beču od 1. oktobra

15
0
SHARE
besplatna-vakcina-protiv-gripe-u-becu-od-1.-oktobra

Grad Beč će od 1. oktobra započeti besplatnu kampanju vakcinacije sa do 3.000 vakcina dnevno kako bi se pripremili za statistički vrhunac gripe u januaru i februaru.

Vakcinacija protiv gripe bit će dostupna zakazivanjem termina kod porodičnog ljekara, u ambulantama, pa čak i u posebno preuređenom tramvaju “Impf-Bim”. 

Ovom kampanjom Beč želi potaknuti što veći broj građana da se vakcinišu protiv sezonske gripe.

– Oni koji su vakcinisani, više ne obolijevaju ozbiljno od gripe, tako da ne moraju ići u bolnicu. To ostavlja slobodne resurse za druge ozbiljne bolesti, posebno za teške slučajeve infekcijom Covid-19 – naglasili su gradonačelnik Michael Ludwig i član gradske vlade za zdravstvo Peter Hacker. 

Beč je u proljeće ove godine već naručio 400.000 doza vakcina, što je tri puta više nego posljednjih godina.

– Besplatna ponuda vakcinacije protiv gripe odnosi se na sve koji žive u gradu. Ali prije svega na one koji pripadaju jednoj od takozvanih rizičnih skupina, tj. starije ljude – rekao je Ludwig.

Ciljna grupa kampanje besplatne vakcinacije pored starijih osoba su djeca, ali i zdravstveni radnici. U predstojećoj sezoni gripe, oko četvrtine stanovništva u Beču bi trebalo biti vakcinisano. 

Grad Beč je uspostavio sedam centara za vakcinaciju i 37 tzv. “ulica za vakcinaciju”, raspoređenih po cijelom gradu. Besplatne vakcine bit će dostupne i u bolnicama, domovima za starije i nemoćne osobe ili objektima za osobe s invaliditetom. Preduvjet je registracija putem www.impfservice.wien ili zdravstvene telefonske linije 1450. Na ovaj način vakcinacija postaje jednostavna i efikasna.

Druga mogućnost za besplatno vakcinisanje protiv gripe je tramvaj “Impf-Bim”. Tramvaj će se od oktobra zaustavljati na prometnim stanicama i vakcinisati građane direktno u vozilu, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

pressmedia.ba