Turska osudila izjavu mediteranskih članica EU

Turska osudila izjavu mediteranskih članica EU

24
0
SHARE
turska-osudila-izjavu-mediteranskih-clanica-eu

TURSKA je u petak osudila izjavu sedam mediteranskih članica EU-a kao “pristranu”, ali je istaknula da je i dalje spremna na bezuvjetne pregovore s Grčkom.
Francuska, Italija, Španjolska, Malta, Portugal, Grčka i Cipar u četvrtak su objavili da će EU krajem rujna sastaviti popis novih sankcija Turskoj ako se Ankara ne vrati za pregovarački stol kako bi riješila teritorijalni spor s Grčkom i Ciprom.
Rastu napetosti između EU i Turske
Napetosti rastu između EU-a i Turske, koja je članica NATO-a, pošto je Ankara poslala istraživački brod u istočno Sredozemlje radi ispitivanja mogućih ležišta nafte i plina u području na koje također pravo polažu Grčka i Cipar.
Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy u petak je rekao da Grčka mora “sjesti za pregovarački stol s Turskom bez ikakvih uvjeta” kako bi se postigao dijalog i suradnja u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju je dodao da Atena, radi smirivanja napetosti, mora povući ratne brodove iz spornoga područja.
“Grčka mora prestati koristiti EU kao instrument za ostvarenje svojih uskih interesa, a EU i potpisnice zajedničkog priopćenja moraju odustati od pristrane politike kojom se koriste pod krinkom solidarnosti”, istaknuo je Aksoy.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

index.hr