INFORMACIJA ZA JAVNOST, 10.09.2020.GODINE

INFORMACIJA ZA JAVNOST, 10.09.2020.GODINE

27
0
SHARE
informacija-za-javnost,-10092020.godine

KRIMINALITET

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 9 krivičnih djela.   

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona su tokom protekla 24 sata na području Bugojna i Novog Travnika uspješno realizovali više akcija u brobi protiv zloupotrebe opojnih droga.

Naime, dana 09.09.2020.godine oko 18,45 sati u ulici Kalinska, općina Novi Travnik, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik izvršili su kontrolu i pregled osobe H.H. rođen 2000.godine iz Novog Travnika. Tom prilikom kod istog je pronađena pvc cijevčica sa sadržajem bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

U nastavku aktivnosti izvršena je kontrola i pregled osobe S.D. rođena 1994.godine iz Novog Travnika. Prilikom kontrole ista je dobrovoljno predala određenu količinu materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

Istog dana, oko 19,30 sati u naselju Poriče, općina Bugojno, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Bugojno u saradnji sa policijskim službenicim PS Bugojno i PS Gornji Vakuf-Uskoplje izvršili su kontrolu i pregled vozila kojim je upravljao E.O., dok je na mjestu suvozača zatečen E.B. Tom prilikom kod suvozača je pronađena određene količina bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

Također, dana 10.09.2020.godine oko 01,00 sati u mjestu Šehitluci, općina Bugojno, policijski službenici Sektora kriminalističke policije izvršili su pregled i kontrolu vozila marke Golf III, kojim je upravljala Đ.M. rođena 1988.godine iz Bugojna. Prilikom kontrole kod iste je pronađena određena količina bijele praškaste materije upakovane u pvc foliju, za koju se sumnja da je opojna droga speed.

Nakon kompletiranja navedenih predmeta, nadležnom tužilaštvu protiv osumnjičenih slijedi podnošenje izvještaja o počinjenim krivičnim djelima iz oblasti zloupotebe opojnih droga.

Dana  09.09.2020.godine oko 05,20 sati u PS Busovača je prijavljeno da je u mjestu Kaćuni, općina Busovača izvršena krađa u prostorije benzinske pumpe ”HIFA OIL”. Prema prijavi iz navedenih prostorija je ukradena određena količina novca i cigareta.

Uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici PS Busovača, koji u saradnji sa nadležnim tužilaštvom poduzimaju i druge aktivnosti u cilju otkrivanja počinioca ovog krivičnog djela.

Istog dana oko 06,50 sati u PS Busovača je prijavljeno da je u ulici 1.Mart, općina Busovača, od strane NN počinioca ili više njih ukradeno putničko motorno vozilo marke “WV Passat”, vlasništvo Ž.V. iz Busovače.  Odmah po zaprimanju prijave na lice mjesta izašli su policijski službenici PS Busovača,koji su osigurali lice mjesta, te pristupili poduzimanju zakonom propisanih mjera i radnji u cilju pronalaska ukradenog vozila. Tokom pretrage terena, predmetno vozilo je pronađeno u blizini lokalnog puta u mjestu Oselište, općina Busovača.

Također, oko 6,55 sati u PS Kiseljak je prijavljeno da je u mjestu Bilalovac, općina Kiseljak, od strane NN počinioca ili više njih ukradeno putničko motorno vozilo marke“ Seat Ibiza“, vlasništvo Ž.S., koje je u vrijeme krađe bilo parkirano ispred porodične kuće vlasnika. Po navedenoj prijavi odmah su postupili policijski službenici PS Kiseljak koji su izašli na lice mjesta gdje su potvrdili navode prijave, te pristupili poduzimanju mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Kiseljak, koji poduzimaju i druge mjere i radnje na rasvijetljavanju predmetnog krivičnog djela.

JAVNI RED I MIR

Evidentirano je 6  slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

Evidentirano je 6  saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo povrijeđenih osoba

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 347 prekršajnih naloga, od  kojih je 210 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 4 vozača.

                                                          URED KOMESARA