Sastanak Đapo – Hrnjić: COVID-19 uzrokovao velike štete u oblasti turizma i...

Sastanak Đapo – Hrnjić: COVID-19 uzrokovao velike štete u oblasti turizma i ugostiteljstva

31
0
SHARE
sastanak-djapo-–-hrnjic:-covid-19-uzrokovao-velike-stete-u-oblasti-turizma-i-ugostiteljstva

Ministar gospodarstva Kantona Središnja Bosna, Nisvet Hrnjić, u Sarajevu se susreo s ministricom okoliša i turizma FBiH, Editom Đapo, s kojom je razgovarao o turističko – ugostiteljskim potencijalima KBK (smještajnim kapacitetima, ski centrima, kulturno – povijesnom i prirodnom nasljeđu).


Glavna tema razgovora bile su posljedice koje je u segmentu turizma i ugostiteljstva izazvala pandemija Covid-19. Tijekom razgovora je zaključeno je da je to možda i najosjetljivija djelatnost u segmentu gospodarstva. Naglašeno je da je sektor turizma i ugostiteljstva pretrpio velike štete koje su vidljive u padu poslovanja preko 80% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ministar Hrnjić upoznao je ministricu Đapo s činjenicom da je Ministarstvo gospodarstva do sada provelo četiri javna poziva o dodjeli sredstava segmentu gospodarstva KSB u okviru kojih je dana podrška i segmentu ugostiteljstva i turizma.

Obavijestio je ministricu Đapo i o donošenju Zakona o turističkim zajednicama i početku njegove primjene u KSB, kao i da je usvojen nacrt Zakona o skijalištima, te da je Ministarstvo gospodarstva obavilo javne rasprave i pripremilo prijedlog Zakona. Tijekom razgovora naglašena je važnost donošenja federalnog Zakona o turizmu i zakona iz oblasti ugostiteljstva.

Ministar Hrnjić je istaknuo kako je pred nama zimska turistička sezona, te kako Ministarstvo gospodarstva vrši pripreme u tom smislu i pozvao Federalno ministarstvo okoliša i turizma da podrži nastojanja ovog ministarstva za što uspješniju zimsku sezonu. Poseban naglasak dao je promociji zimskih turističkih potencijala KSB, potencijalnim turistima i posjetiteljima iz okolnih zemalja i šire.

Ministrica Đapo je najavila poseban vid podrške sektoru ugostiteljstva i turizma koji će se implementirati do kraja ove godine. Ministar Hrnjić je zahvalio na prijemu i pozvao na održavanje stalnog kontakta ministarstava u cilju koordiniranja što bolje podrške ovoj grani gospodarstva.


Članak je preuzet sa portala www.radiovitez.ba putem RSS Čitača.