Zašto bi najvažniji pravni akt za jedan Grad usvajao odlazeći sastav nikad...

Zašto bi najvažniji pravni akt za jedan Grad usvajao odlazeći sastav nikad lošijeg Vijeća?

63
0
SHARE
zasto-bi-najvazniji-pravni-akt-za-jedan-grad-usvajao-odlazeci-sastav-nikad-losijeg-vijeca?

Ilustracija
Ilustracija

Na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati danas 29.05.2020. godine, predložen je konačni tekst Statuta Grada, čime bi trebala biti okončana tranzicija bivše općine u Grad. Statut se ne može usvojiti bez opozicije jer SDA sa 7 vijećnika, NS sa jednom vijećnicom i SDP sa 1 vijećnikom imaju dovoljno ruku da obore ovaj akt.

MARKETING

SDA i SDP su predložili amandmane na ovu drugu tačku Dnevnog reda nakon koje ćemo vidjeti ko se kome dopada i kakvo je raspoloženje po pitanju simpatija i interesa pred lokalne izbore.

Sam sadržaj Statuta i nije sporan uz par izmjena koje su predložili SDP i SDA on i ima smisla, ali je pitanje zašto odlazeći sastav, inače nikad tanjeg sastava Općinskog/Gradskog vijeća, usvaja najbitniji pravni akt za jedan Grad? Sasvim bi logično bilo da to uradi novi saziv Gradskog vijeća koji ćemo imati u novembru. Interesantno je da je Komisija za statut i propise iz reda vijećnika (Mirza Bukić, predsjednik, Salih Purišević, zamjenik predsjednika, Aida Zerdo, član, Izet Smajević, član) koja je predlagač trebala da obezbijedi većinu da bi se Prijedlog statuta Grada Visoko usvojio, a to kako saznaje Visoko.co.ba u ovom trenutku je nemoguća misija. Uz sve pobrojano Mirza Bukić predsjednik pomenute komisije je podnio ostavku.

Komentari

komentara


Članak je preuzet sa portala www.visoko.co.ba putem RSS Čitača.