Općina Kiseljak ponovno zabranila rad određenim djelatnostima po Urgenciji Kantonalnog Stožera...

Općina Kiseljak ponovno zabranila rad određenim djelatnostima po Urgenciji Kantonalnog Stožera civilne zaštite

53
0
SHARE
opcina-kiseljak-ponovno-zabranila-rad-odredjenim-djelatnostima-po-urgenciji-kantonalnog-stozera-civilne-zastite

Nakon što je Općina kiseljak dana, 27.4.2020. godine donijela Odluku o načinu rada gospodarskih subjekata na području općine Kiseljak koja je omogućila trgovinama tekstilom, namještajem, sportskom opremom, obućom, odjećom i druge trgovine koje se ne nalaze u tržnim centrima da mogu početi sa radom na području općine Kiseljak. Nakon jednog dana rada gospodarskih subjekata na području naše općine pojačan je inspekcijski nadzor i upozorenja gospodarstvenika o izricanju kaznenih mjera.
Dana, 28 i 29.4.2020. godine se oglasio i Kantonalni stožer civilne zaštite na čelu sa predsjednikom Tahirom Lendom. Kantonalni stožer civilne zaštite je Općini Kiseljak uputio Urgenciju kojom se nalaže Općinskom stožeru civilne zaštite Općine Kiseljak da usvojenu Odluku o načinu rada trgovina na području općine Kiseljak uskladi sa odredbama Federalnog Stožera civilne zaštite. Općina Kiseljak je na današnjem zasjedanju Stožera civilne zaštite donijela Odluku u kojoj su nažalost određenje gospodarske grane u podređenom položaju zabranom rada.

Odluku Stožera civilne zaštite Općine Kiseljak možete pogledati u nastavku:
Na temelju članka 29. ,106. i 108. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, a u cilju poduzimanja mjera radi smanjenja rizika i sprječavanja širenja korona virusa Stožer civilne zaštite općine Kiseljak na svojoj sjednici od 29.04.2020. godine donosi:

ODLUKU
O načinu rada gospodarskih subjekata na području općine Kiseljak

Članak 1.
Uređuje se radno vrijeme gospodarskih subjekata:

trgovine prehrambenim proizvodima,
trgovine higijenskim proizvodima,
ribarnice
mesnice
ljekarnama,
specijalizirane trgovine medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme,
trgovine repromaterijala,
trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećarne,
poljoprivrednim ljekarnama,
benzinskim crpkama,
kioscima,
pekarama,
kemijskim čistionicama,
specijaliziranim trgovinama za prodaju ortopedskih i drugih pomagala,
specijalizirane trgovine dječje opreme,
trgovinama hrane za životinje,
trgovinama građevnog, vodovodnog i elektro materijala,
logističkim i distribucijskim centrima hrane, pića i higijenskih proizvoda,
veledrogerije,
knjižare,
trgovine autodijelovima, autosrevisi i autopraonice,
trgovine kućanskim aparatima i bijelom tehnikom,
trgovine namještajem,
trgovine vatrogasnih sustava i opreme za sigurnosne agencije.

na način da slobodno formiraju radno vrijeme,
uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba i poštivanje ostalih higijensko epidemioloških mjera.
Članak 2.
Zabranjuje se rad nedjeljom svim gospodarskim subjektima iz članka 1. ove odluke izuzev benzinskih crpki i pekarni kojim se dozvoljava rad nedjeljom do maksimalno 13 sati.
Članak 3.
Odluka broj: 06-32-13-66/20 od 27.04.2020.g. stavlja se van snage.
Članak.4.
Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja a primjenjivat će se do donošenja Odluke o prestanku stanja nesreće na području F BiH uzrokovane korona virusom.

ZAPOVJEDNIK STOŽERA
Mladen Mišurić-Ramljak, dipl. ing.

Oglašavanje načelnika općine Kiseljak povodom  postupanja  inspekcije zbog odluke Općinskog Stožera civilne zaštite, kojom je dopušten rad trgovinama tekstilom, obućom, sportskom obućom, nakitom i kozmetikom možete pročitati u nastavku:
Poštovane /i,
Vama kojima je zabranjen rad Odlukom Federalnog stožera civilne zaštite, koja je donesena na početku proglašenja stanja prirodne nesreće, načinjena je velika nepravda na koju smo odmah reagirali i tražili u više navrata da se vaše djelatnosti izuzmu iz zabrane.  Odlukom Općinskog stožera civilne zaštite od 27.4 2020. godine omogućen vam je rad uz poštivanje svih higijenskih i  epidemioloških mjera, razlog za donošenje ovakve odluke je logičan, a nadasve opravdan  iz više razloga i nelogičnosti na koje smo ukazivali i to:

Prvo su svim trgovinama koje se bave prodajom odjevne robe i slično ( tekstil i obuća, nakit i kozmetika ) zabranili rad, pa su potom od te zabrane izuzeli određene trgovine, među ostalim i trgovine koje se bave prodajom robe za djecu.
Na području Općine Kiseljak mi nemamo niti jednu trgovinu koja se bavi isključivo prodajom opreme za djecu, a ta oprema je i dio vašeg asortimana.
Tražili smo da nam pojasne zašto vi, čije su trgovine izvan tržnog centra, ne možete raditi kao i mnoge druge trgovinske djelatnosti, uz poštivanje svih naloženih mjera.
Kako je moguće da trgovine kojima je omogućen rad (misli se na trgovine prehranom) mogu prodavati sve npr. hranu, sredstva za higijenu, poljoprivredni alat, sjemenje, alat, tekstil, obuću, uredski materijal, kozmetiku, naki, voće i povrće… itd., kroz koje dnevno prolazi na stotine kupaca, mogu osigurati tražene mjere a vi ne možete, čak što više vi ste potencijalni širitelji zaraze jer vam kroz radnju dnevno prođe  10-ak kupaca ili nešto malo više.?
Kako je moguće da je u isto vrijeme zabranjen rad trgovinama obućom i postolarima, što znači da se ne mogu kupiti nove cipele, niti popraviti stare? Zar će jedan obućar urušiti cijeli zdravstveni sustav i dovesti u pitanje sva postignuća u borbi protiv virusa?
Kako je moguće, da u susjednim općinama skoro sve navedene djelatnosti rade, ali u Kiseljaku ne mogu? Je li to možda zbog inspekcijske ispostave koja je u Kiseljaku i koja je jedina osposobljena da prati epidemiološku situaciju i donosi mjere u vidu zatvaranja i prijetnji mogućim pisanjem prekršajnih naloga, ako vaše trgovine  odmah ne zatvorite?
Kako je moguće da je odlukom Kriznog stožera Federacije  dopušten rad trgovinama repromaterijalom, a da nije navedeno kojim repromaterijalom, a potom inspekcija procjenjuje da igle, konci i drugi tekstilni materijali koje, među ostalim, prodajete – nisu repromaterijali?

Mogao bih nabrajati još dosta nelogičnosti vezanih za odluke Federalnog kriznog stožera koje smo obvezni provoditi, a koje su u suprotnosti sa zdravim razumom i koje vrijeđaju inteligenciju  svih nas koji živimo na području općine Kiseljak.
Poštovane/i , svjesni također i da odluke koje smo donijeli kao Općinski stožer nadležan za provođenje mjera nisu naišle na potpuno odobravanje , ali Odluka kojom je u potpunosti zabranjen rad, bez da vam je ostavljena mogućnost obavljanja djelatnosti pod određenim uvjetima, izravno je kršenje ustavnog prava – prava na rad.
I na koncu želim se ispričati svima koji ste od jučer izloženi  pritisku i prijetnjama inspekcije, a temeljem Odluke Općinskog stožera kojom vam je dopušten rad.
S poštovanjem,
Načelnik Općine Kiseljak, Mladen Mišurić-Ramljak,dipl.ing

Kiseljak.info

Članak je preuzet sa portala www.kiseljak.info putem RSS Čitača.