Dr. Drljević: Početkom sedmice očekujemo prve izliječene pacijente

Dr. Drljević: Početkom sedmice očekujemo prve izliječene pacijente

83
0
SHARE
dr.-drljevic:-pocetkom-sedmice-ocekujemo-prve-izlijecene-pacijente

dr. Ednan Drljević
Pacijent koji ima komplikacije bolesti i koji je zbog pogoršanja simptoma iz izdvojenog dijela Infektivnog odjela u Stacionaru prebačen u Kantonalnu bolnicu i dalje je na kiseoničkoj potpori.
Njegovo zdravstveno stanjen za sada je stabilno i prati se iz sata u sat, izjavio je za RTV Zenica, načelnik Infektivnog odjela, dr. Ednan Drljević. Tokom dana nije identifikovan ni jedan novi slučaj zaraze korona virusom.
„Imamo pet pacijenata koji su u izolovanom dijelu, u depandansu, u gradu i imamo jednog koji je na kiseoničkoj podršci i koji se nalazi u užem bolničkom dijelu. Za sad su svi pacijenti stabilni. Situacija kod pacijenta koji je na kiseoničkoj podršci u Bolnici prati se iz sata u sat i ako bude potrebe, mi ćemo intervenisati u smislu neke druge podrške, da se eventualno stavi na vještačku inhalaciju ili šta bude trebalo. Pacijenti u Stacionaru također su pod ljekarskim nadzorom i njihovo stanje se prati. I oni su stabilni, a među njima nema teže oboljelih“, izjavio je dr Drljević.
U idućoj sedmici mogli bismo očekivati i prve slučajeve izliječenih pacijenata.
„Dva pacijenta koji su prvi prihvaćeni u Izolatorijumu Kantonalne bolnice biće podvrguti dvostrukom testiranju i ako se nalazi pokažu negativnim, biće otpušteni kućama“, potvrdio je dr. Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba za praćenje korona virusa Zeničko-dobojskog kantona.
Dodao je da se očekuje prijem zaštitne opreme i testova za detekciju virusa COVID 19, koju nabavlja Vlada Federacije BiH. Napomenuo je da su domovi zdravlja prva linija odbrane i naglasio značaj zaštite medicinskog osoblja. (S. Stević)

Članak je preuzet sa portala www.zenicainfo.ba putem RSS Čitača.