Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom: Jeste li čuli za Berinin kutak...

Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom: Jeste li čuli za Berinin kutak u Visokom?

30
0
SHARE
svjetski-dan-osoba-sa-downovim-sindromom:-jeste-li-culi-za-berinin-kutak-u-visokom?

Svakog 21. marta obilježava se Svjetski dan osoba s Downovim sindromom (WDSD). Downov sindrom, poznat i kao trisomija 21, genetski je poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću cijelog ili dijela trećeg kromosoma na 21 paru, a višak, odnosno kopija, se pojavljuje slučajno. Sam datum obilježavanja je značajan. Naime, 21. mart (21.3.) simbolizira jedinstvenost trisomije, tri kromosoma u 21. paru, koji uzrokuju Downov sindrom. Na dan obilježavanja nose se šarene čarape, čime se akcent stavlja na slavljenje različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju. To su podaci koje možete naći na inernetu ili udžbenicima.

Ono što nećete lako naći, ali morate osjetiti jeste da su osobe sa pomenutim sindromom nevjerovatno emotivne, drage, pune ljubavi i istančanog osjećaja kome svu tu ljubav vrijedi pokloniti. Kao malo ko znaju procijeniti ko je vrijedan njihovih kvaliteta.

Svi mi u Visokom počašćeni smo jednom posebnom pričom, toliko potrebnom u ovom vremenu: Berinin kutak.

 

View this post on Instagram

 

Dobro jutro! 🌞🌈💕 Došlo je vrijeme i za prvu objavu u kojoj ću vam predstaviti svoj logo koji će se prožimati sve vrijeme, kako u mojim objavama, tako i na ambalaži. Ljubav satkanu od šarenih perlica moja sestra nije mogla drugačije nazvati nego jednostavno Berina. Tri tačkice predstavljaju šarene perlice koje su u ovoj priči osnovni materijal s kojim ću raditi. Njihov nepravilni oblik malo podsjeća i na oblik hromosoma, bar se tako čini mojoj sestri, a kojih ja u jezgri svake stanice na broju 21 imam čak tri. To će itekako uticati na moj rad, odatle ću crpiti svo to šarenilo i ljubav koju ću dijeliti s tobom. Dame i gospodo pozdravite logo #designby @vila_od_pedale 👏🥰 🌈💕

A post shared by Berina Zerdo (@berinin_kutak) on

Riječ je o projektu koji možete pratiti na društvenim mrežama. Tu možemo pratiti glavnu junakinju, vrijednu našu Berinu, osobu sa Downovim sindromom, koja sa svojom sestrom i starateljicom Irmom pravi šareni i veseli nakit, te time pokazuje svoju kreativnost i želju da radi i stvara. Sestra Irma sve to vrijedno promoviše i omogućava nam da budemo dio jednog drugačijeg svijeta.

Večeras su imale dodjelu nagrada, na kraju nagradne igre koju su organizovale. U ovo teško vrijeme, kad je panika, strah, anksioznost svuda oko nas, pratiti njih dvije live na Instagramu bilo je ljekovito.

Berinin kutak je profil na kojem možete vidjeti i učiti šta je to ljubav, strpljenje, sestrinstvo, velikodušnost, filantropija, toplina, pažnja… ukratko, sve ono što ovom svijetu fali. Pokazale su nam koliko bliskost i osjećaj sigunosti može donijeti toliko zaboravljeni unutrašnji mir. Kad sve to vidite, shvatite da osobe sa Downovim sindromom nisu osobe sa posebnim potrebama. Sve nabrojano trebamo itekako svi mi.

A, da – tu je i nakit. Posjetite ovaj predivni profil i naručite nakit koji će vas uvijek podsjećati na stvarne vrijednosti u ovom životu.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara


Članak je preuzet sa portala www.visoko.co.ba putem RSS Čitača.