Općina Kakanj pripremila finansijsku injekciju za spas radnih mjesta: Za mart predviđeno...

Općina Kakanj pripremila finansijsku injekciju za spas radnih mjesta: Za mart predviđeno 200.000 KM pomoći za više od 180 malih poduzetnika

41
0
SHARE
opcina-kakanj-pripremila-finansijsku-injekciju-za-spas-radnih-mjesta:-za-mart-predvidjeno-200.000-km-pomoci-za-vise-od-180-malih-poduzetnika

Uzimajući u obzir novonastalu situaciju, a u cilju smanjenja posljedica koje trpe privrednici zbog pojave koronavirusa, Općina Kakanj interventno je za mjesec mart opredjelila 200.000 KM budžetskih sredstava za pomoć u očuvanju radnih mjesta fizičkim i pravnim licima čije poslovanje je obustavljeno ili u značajnoj mjeri umanjeno pojavom koronavirusa.
Ovu pomoć će dobiti više od 180 fizičkih i pravnih lica registrovanih na području općine Kakanj (ugostiteljstvo, obrti, srodne djelatnosti, specijalizovane trgovine, mali poduzetnici do 10 zaposlenih). Pomoć će biti usmjerena direktno radnicima.
Radi se o sredstvima s budžetske pozicije „Subvencije za poticaj razvoja poduzetništva i obrta“.
Kroz dodatnu analizu budžetskih stavki i pomoći viših nivoa osigurat će se 1.500.000 KM za mjere pomoći i podsticaje u naredna tri mjeseca, u slučaju trajanja naloženih mjera prevencije.
Općinskom vijeću Kakanj bit će predložene odluke kojima će se privredni subjekti osloboditi plaćanja taksi na istaknutu firmu, zakupa javnih površina (ljetne i zimske bašte) i slično, za vrijeme trajanja borbe protiv širenja koronavirusa.
Apelujemo na vlasnike poslovnih prostora u kojima se obavljaju djelatnosti pod zakupom da se solidarišu sa zakupoprimcima i uzmu o obzir činjenicu da objekti ne ostvaruju prihode.
Apelujemo na više nivoe vlasti da donesu konkretne mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoći preduzećima sa većim brojem zaposlenih obzirom na nedostatnost budžeta nižih nivoa vlasti (predlažemo moratorij na uplatu obaveznih doprinosa za plaće radnika).

Članak je preuzet sa portala www.kaportal.ba putem RSS Čitača.