Iako se u Visokom ne poštuju / Johan Sattler: Odluke Ustavnog suda...

Iako se u Visokom ne poštuju / Johan Sattler: Odluke Ustavnog suda BiH su pravno obavezujuće i konačne

29
0
SHARE
iako-se-u-visokom-ne-postuju-/-johan-sattler:-odluke-ustavnog-suda-bih-su-pravno-obavezujuce-i-konacne

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler naglasio je da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercgovine pravno obavezujuće i konačne.

Komentarišući odluku predstavnika vlasti iz RS da obustavljaju rad u odlučivanju u radu organa BiH, zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, Sattler je novinarima u Bijeljini, nakon dvodnevnog radnog sastanka o ekonomskim reformama, rekao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH vodi u pravni vakum.

„U svakom društvu i sistemu morate imati jednu konačnu instancu, arbitra, nezavisno tijelo u donošenju odluka. Jedna od okosnica je Ustavni sud BiH u ovoj zemlji, i njegove odluke su pravno obavezujuće i konačne“, istakao je on.

Zašto je ovo važno za Visoko?

Naime, takozvani “porez na zrak”, koji je nametnut kroz obavezu plaćanja naknade za korištenje građevinskog zemljišta, od početka januara 2020. godine ponovo je veliki broj Visočana ostavio u nedoumici oko validnosti i zakonskih obaveza plaćanja istog.

Navodna dugovanja koja građani imaju po osnovu ove naknade, a koja je odlukom Ustavnog suda Federacije BiH proglašena neustavnom još 23. oktobra 2018. godine, izazvala su brojne nedoumice kod građana, zbog čega smo kontaktirali stručnjaka koji nam je nedavno pojasnio, nedvosmisleno, da građani ove naknade nisu dužni da plaćaju!

Više o ovome možete pročitati na OVOM LINKU.

Advokat Mustafa Skopljak: Građani Visokog nisu dužni plaćati opomene po naknadama za građevinsko zemljište

Visočki “porez na zrak”, u vidu naknada za korištenje građevinskog zemljišta, izazvao je novu salvu polemika u visočkoj javnosti, nakon što su mnogim građanima krajem 2019. i početkom 2020. stigle opomene za plaćanje navodnih dugova nastalih po osnovu ove naknade. Navodna dugovanja koja građani i

Također, i Milan Dunović, potpredsjednika Federacije BiH, u nedavnom razgovoru za Visoko.co.ba je kazao, da je Ustavni sud FBiH bio vrlo jasan i donio jednoglasno odluku da su pojedine odredbe Zakona o građevinskom zemljištu FBiH, na osnovu kojeg Gradska uprava Visoko pokušava naplatiti “porez na zrak” – neustavne, te da je njima povrijeđeno Ustavom zagarantovano pravo na imovinu.

Više o ovome možete pročitati na OVOM LINKU.

Dunović o naknadama za građevinsko zemljište: Nepoštivanje i neprovođenje presuda ustavnih sudova postali su naša svakodnevica

Takozvani “porez na zrak”, koji je nametnut kroz obavezu plaćanja naknade za korištenje građevinskog zemljišta, od početka januara 2020. godine ponovo je veliki broj Visočana ostavio u nedoumici oko validnosti i zakonskih obaveza plaćanja istog. Naime, redakciji portala Visoko.co.ba posljednjih d

S obzirom na sve navedeno u ovom tekstu, a posebno na najnoviju jasnu izjavu Johana Sattlera, šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koji je naglasio da su “odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine pravno obavezujuće i konačne”, trebalo bi se postaviti pitanje da li je došlo vrijeme da se nadležno tužilaštvo uključi u slučaj naplate opomena po naknadama za građevinsko zemljište koje stižu na kućne adrese Visočanima.

 

Redakcija / Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara


Članak je preuzet sa portala www.visoko.co.ba putem RSS Čitača.