Vlada FBiH traži smanjenje odvjetničkih i notarskih tarifa

Vlada FBiH traži smanjenje odvjetničkih i notarskih tarifa

162
0
SHARE
vlada-fbih-trazi-smanjenje-odvjetnickih-i-notarskih-tarifa

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Mostaru, utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o advokaturi FBiH kojim se propisuje da tarifu donosi Federalno ministarstvo pravde, uz konzultacije s Advokatskom komorom Federacije BiH, dok za advokate obrane po službenoj dužnosti visinu nagrade za rad utvrđuje ovo federalno ministarstvo.

– Osnovni razlog za izmjene ovog zakona je provođenje zaključka Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kojim je Federalno ministarstvo pravde zaduženo da izmijeni tarife o nagradama i naknadama notara i advokata i, u roku od 30 dana, njihovu visinu prilagodi standardu i imovinskim prilikama građana Federacije BiH, umanjujući iznose tarifa u odgovarajućem postotku – navodi se u vladinom saopćenju.

Pored toga, Federalna vlada je utvrdila i po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit.
Jedna od novina je brisanje odredbe koja je obavezivala pravne osobe na dostavu financijskog izvještaja bilance uspjeha u “hard copy”, koji su predavali i Poreznoj upravi FBiH i Financijsko – informatičkoj agenciji, a cilj je smanjenje administracije za porezne obveznike.
– Naime, Porezna uprava FBiH ima pristup bazi podataka FIA, te nije potrebna i dodatna dokumentacija – zaključuju u Vladi FBiH.
Dozvole za gradnju vjetroelektrana
Vlada FBiH je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije dala prethodne suglasnosti u postupku izdavanja energetske dozvole privrednim društvima VE Gradina Tomislavgrad za izgradnju prve faze vjetroelektrane Gradina, Relax Posušje za izgradnju VE Oštrc, Tomkup Tomislavgrad za izgradnju VE Baljci i Kamen-Dent Mostar za izgradnju VE Pakline 2.
eKapija

Članak je preuzet sa portala www.grad-busovaca.com putem RSS Čitača.