“Scream for me Sarajevo”: TV premijera priče o koncertu za koji niko...

“Scream for me Sarajevo”: TV premijera priče o koncertu za koji niko nije vjerovao da će se dogoditi

122
0
SHARE
“scream-for-me-sarajevo”:-tv-premijera-price-o-koncertu-za-koji-niko-nije-vjerovao-da-ce-se-dogoditi

function onYouTubeIframeAPIReady() { player = new YT.Player("td_youtube_player", { height: "720", width: "960", events: { "onReady": onPlayerReady } }); }

function onPlayerReady(event) { player.setPlaybackQuality("hd720"); }

Priča o događajima u vezi dolaska Brucea Dickinsona, frontmena kultne grupe Iron Maiden, u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, i koncerta koji je Bruce, uz pratnju Alexa Elena i Chrisa Dalea, održao u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu 14. decembra 1994. godine.

Zbog mogućeg granatiranja, koncert u Bosanskom kulturnom centru održan je u tajnosti, glas o održavanju se prenosio od usta do usta, a BKC je bio pun mladih Sarajlija željnih normalnog života. Iako pod opsadom, Sarajevo je na tren zaboravilo užase rata. Bio je to tračak nade i poruka ljudima da neko na njih ipak nije zaboravio.

Film je prikazan na više od 20 festivala širom svijeta, a samo u Velikoj Britaniji igrao je u 150 kina. Osvojio je deset nagrada i brojna priznanja, između ostalih i nagradu Film sedmice, u okviru EDN-a – European Documentary Network, a put je započeo na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio najveću ocjenu publike svih vremena.

Film, za koji postoji mišljenje da je jedan od najznačajnijih u poslijeratnoj historiji BiH, predstavlja jedinstveni testament života u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata.

Scenarista filma je Jasenko Pašić, reditelj Tarik Hodžić, a producent Adnan Ćuhara, u produkciji Prime Time Productiona.

Klix.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.


Članak je preuzet sa portala www.visoko.co.ba putem RSS Čitača.