INFORMACIJA ZA JAVNOST, 13.12.2019.GODINE

INFORMACIJA ZA JAVNOST, 13.12.2019.GODINE

107
0
SHARE
informacija-za-javnost,-13122019.godine

KRIMINALITET

Tokom protekla 24 sata  na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 2  krivična djela.

Dana 12.12.2019.godine oko 12,00 sati u ulici Poturmahala, općina Travnik, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a su na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršili pretres kuće koju koristi K.D. rođen 1979.godine. Prilikom pretresa pronađeno je oko 200 grama praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed, oko 30 grama suhe zeljaste materije za koju se sumnj da je opojna droga canabis, 2 komada ručno izrađenih cigareta, tzv. joint, kao i predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.  

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom osumnjičeni je lišen slobode i protiv njega slijedi podnošenje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnh droga“.

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Travnik u saradnji sa policijskim službenicima PS Novi Travnik rasvijetlili su krivično djelo „Izazivanje opće opasnosti“ u vezi sa krivičnim djelom „Oštećenje tuđe stvari“, koja su počinjena dana 18.10.2019.godine. Prema prijavi nepoznati izvršilac je na parking prostoru u ulici Kalinska, općina Novi Travnik, zapalio putničko motorno vozilo marke Golf V, vlasništvo B.D. rođen 1985.godine iz Novog Travnika. Na vozilu je nastala znatna materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo.

Poduzimajući koordinirane aktivnosti policijski službenici su došli do saznanja da je osumnjičeni za izvršenje navedenih krivičnih djela A.R. rođen 1993.godine iz Novog Travnika.

Osumnjičeni je lišen slobode i protiv njega nadležnom tužilaštvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenim krivičnim djelima.

Policijski službenici PS Gornji Vakuf – Uskoplje lišili su slobode M.K. rođen 1998.godine, zbog postojanja osnova sumnje da je dana 25.11.2019.godine  počinio krivično djelo krađe, kojom prilikom je iz putničkog motornog vozila marke Golf II, vlasništvo K.A., otuđio bankovnu karticu i parfem. Pored navedenog krivičnog djela, isti je osumnjičen da je izvršio paljevinu putničkog motornog vozila marke Golf II, vlasništvo S.Č., na kojem je nastala znatna materijalna šteta. Također, istog dana osumnjičeni je oštetio brave na još dva putnička vozila, gdje je izvršio premetačinu u unutrašnjosti vozila, gdje je nastala materijalna šteta.

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

JAVNI RED I MIR

Evidentirana su 2 slučaja  narušavanja javnog reda i mira.

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

Evidentirane su 4 saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je  ukupno 316 prekršajnih naloga, od kojih je 228 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola isključeno 7 vozača, od kojih su 2 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja, zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

                                                                                                                                                                   URED KOMESARA