Mala hidroelektrana Mujakovići uzrokovala višemilijunsku štetu mještanima u Fojnici

Mala hidroelektrana Mujakovići uzrokovala višemilijunsku štetu mještanima u Fojnici

116
0
SHARE
mala-hidroelektrana-mujakovici-uzrokovala-visemilijunsku-stetu-mjestanima-u-fojnici

Posljednja u nizu nesreća, dogodila se u nedjelju u Mjesnoj zajednici Prokos u općini Fojnica

Koalicija za zaštitu rijeka BiH oglasila se povodom nesreće uzrokovane, prema potvrdi Elektroprivrede BiH, od strane MHE Mujakovići, a njihovo priopćenje vam prenosimo u cijelosti.
“Nesreće do kojih dolazi zbog mnogobrojnih problema u radu malih hidroelektrana su sve učestalije i odgovorni moraju da saniraju štete, a ne lokalna zajednica, stav je Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.
Posljednja u nizu nesreća, dogodila se u nedjelju u Mjesnoj zajednici Prokos u općini Fojnica. U jutarnjim satima, uslijed enormnog povišenja napona električne energije, mještane je zadesila velika havarija na kućanskim aparatima i drugima uređajima koji se napajaju s lokalne mreže. Više od 500 domaćinstava i brojni privredni subjekti u mjesnoj zajednici Prokos pretrpjeli su višemilijunsku materijalnu štetu.
Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine je saopćeno da je do nesreće došlo zbog neispravnosti relejnih zaštita u postrojenju male hidroelektrane (MHE) Mujakovići na rijeci Jezernici, u vlasništvu kompanije “Intrade energija” iz Sarajeva. Naime, ova kompanija u svom vlasništvu ima još tri MHE na području Fojnice.
fokus.ba

Članak je preuzet sa portala www.grad-busovaca.com putem RSS Čitača.