EkoAkcija / Visoko i dalje najzagađeniji grad BiH: Danas zrak opasan!

EkoAkcija / Visoko i dalje najzagađeniji grad BiH: Danas zrak opasan!

100
0
SHARE
ekoakcija-/-visoko-i-dalje-najzagadjeniji-grad-bih:-danas-zrak-opasan!

Nakon što je nekoliko dana stanca za mjerenje kvaliteta zraka u našem gradu bila van funkcije, danas je ponovo proradila, a podaci koje nudi su zastrašujući. Naime, današnji indeks kvaliteta zraka u Visokom, prema mjerenjima u 13 sati, iznosio je 459, što u praktičnom smislu znači da je zrak bio opasan za građane.

U popodnevnim satima, usljed blagog vjetra, indeks zagađenosti se malo smanjio, ali je Visoko i dalje “najotrovniji” grad u BiH sa indeksom od 283 (mjerenja od 15 sati). Usporedbe radi, naredni na listi najzagađenijih gradova je Zenica, sa indeksom od 154.

Također, zabrinjavajuće je i veliko prisustvo zagađujućih PM10 čestica u zraku, dok je indeks prisustva sumporovodika (H2S) 11. Ipak, za građane najveći problem jest zagađenje zraka koje proizvode PM10 i druge slične čestice, s obzirom da granična vrijednost prisustva sumporovodika (H2S) u zraku iznosi 150 mikrograma po metru kubnom, dok mjerenja u Visokom pokazuju prisustvo sumporovodika u iznosu od samo 11 mikrograma po metru kubnom. U praktičnom smislu kazano, to znači da najveće zagađenje dolazi od kućnih ložišta, automobila i sličnih zagađivača koji proizvode PM10, PM2,5 i slične čestice koje onečišćuju zrak.

Iz Udruženja EkoAkcija navode da ovakav indeks kvaliteta zraka znači da ovakav zrak može prouzrokovati “ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom”, navodi se u upozorenju Eko Akcije.

Također, pored Visokog i Zenice, otrovan zrak udišu i građani Lukavca, gdje indeks kvalitete iznosi 122.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.


Članak je preuzet sa portala www.visoko.co.ba putem RSS Čitača.