BiH večeras preuzima kontrolu prometa u svom cjelokupnom zračnom prostoru

BiH večeras preuzima kontrolu prometa u svom cjelokupnom zračnom prostoru

104
0
SHARE
bih-veceras-preuzima-kontrolu-prometa-u-svom-cjelokupnom-zracnom-prostoru

Preuzimanjem kontrole zračnog prometa u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine koje će se dogoditi večeras iza ponoći Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) će otvoriti novo poglavlje u povijesti civilnog zrakoplovstva BiH.
Tim događajem u potpunosti će biti realizirana  Faza II Strategije razvoja Sustava za upravljanje zračnim prometom u BiH (ATM Strategija BiH), što u prijevodu znači da se nadzor cjelokupnog bosanskohercegovačkog neba više neće obavljati iz susjednih država, već iz same BiH.
– Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu, jer smo u relativno kratkom vremenskom razdoblju, kao najmlađa europska agencija za pružanja usluga u zračnoj plovidbi, stvorili tehničke, kadrovske i sve druge preduvjete  da sami, u cijelosti, nadziremo zračni promet iznad teritorija BiH – izjavio je ovim povodom direktor BHANSA-e, Davorin Primorac.
Primorac je naveo da BHANSA trenutno pruža usluge do razine leta 325, odnosno do 10.000 metara.
– U tom dijelu zračnog prostora odvija se 20 posto od ukupnog zračnog prometa, odnosno riječ je o kretanju svega 200 zrakoplova – rekao je Primorac, dodajući kako će od sutra BiH kontrolirati i do 1.600 preleta zrakoplovom nebom BiH.

Članak je preuzet sa portala www.grad-busovaca.com putem RSS Čitača.