String art umjetnica Selma Lemeš: Sretna mama, sretno dijete

String art umjetnica Selma Lemeš: Sretna mama, sretno dijete

292
0
SHARE
string-art-umjetnica-selma-lemes:-sretna-mama,-sretno-dijete

Selma Lemeš iz Visokog ponosna je majka dva sina Ibrahima i Mustafe, ali i magistrica građevinarstva. Svoje slobodno vrijeme odlučila je usmjeriti na jednu prelijepu umjetnost i tako postati kreativna mama koja je inspiracija i uzor drugima. String art umjetnost postala je njena velika ljubav koju drugi prepoznaju, ali koja njoj prije svega dokazuje kako uspješna majka može sve.
Priča ove mame počinje onda kada je pored obaveza oko djece, obaveza u domu u kojem žive osjetila da ljubav prema ručnim radovima može biti pretočena u nešto novo i interesantno. Nešto što će iskakati iz okvira standardnih obaveza. Rođendanske čestitke, kućice za lutke i personalizirani posteri ostali su po strani kada je naišla na umjetnost koja se zove String art čija je količina kreativnosti oduševila na prvi pogled.
– Prvobitno je hobi bio samo to, a kasnije postaje dodatni izvor prihoda. String art ili, u prevodu rečeno, umjetnost iglom i koncem je tehnika izrade različitih motiva i oblika iz svakodnevnog života na podlozi od drveta pomoću eksera i konca, vune ili mekane žice. Dok sam istraživala porijeklo ove male umjetnosti, otkrila sam da je upravo žena bila začetnik ove ideje, a ideje za rad su beskonačne i kreativnost nema granicu – kazala je mama Selma.

Prije nego što je pribavila sav potreban materijal ( drvene ploče, boje i lakovi, konci i vunice u različitim bojama, dekorativni ekseri, umjetno cvijeće, perle i ukrasi) odlučila je da će podloga sa kojom kreće u izradu prvih komada biti ploče za ključeve – fukcionalan i dekorativan komad pogodan za svaki dom.
– Izradila sam par komada te vrste ploča, a onda mi je palo na pamet da se String art tehnika može iskoristiti i u kuhinji ili trpezariji, pa sam opet spojila funkcionalnost i dekoraciju izradom nesimetričnih ploča sa vješalicama za šolje – rekla je.
Radovi ove kreativne mame mogu se potražiti na njenoj Facebook stranici “Idea”, mjestu na kojem je rad približila drugim ljudima.

– Tako je moj hobi izašao u javnost. Dobila sam i prve narudžbe pa sam sa uživanjem radila na tim komadima, jer zadovoljstvo kupca i pohvala ručnog rada, zaista, nema cijenu i pruža poseban osjećaj i vjetar u leđa – dodaje.
O motivima koje pravi govori kako inspiracija dolazi sa različitih strana, a posebno su simpatični komadi za djecu sa likovima iz crtanih filmova ili personalizovane ploče za poklon sa imenom ili datumom rođenja.
– Kako nema granice za ideju i motive izrade radova, tako nema ni granice za dob onog kome su namijenjeni.Izradjujem komade sa svojim idejama, ali isto tako dajem i prijedloge za izradu, ukoliko neko nema konkretan primjer onog što želi zbog čega ovaj rad i jeste toliko poseban – kaže Selma.
Njena najveća podrška jeste njen suprug, a njeni sinovi svojom radoznalošću i ručicama redovno učestvuju u izradi.
– Ponešto radimo skupa, na pripremi većinom, a dijelove koji zahtjevaju malo reda i mira obavljam sama, uglavnom uvečer, kad malci spavaju – kazala je.
Lijepa je umjetnost donijela i lijepe komentare i pohvale svih koji su imali priliku upoznati se sa njenim radom.

– Ipak, najveća pohvala jeste priznanje da uspješno balansiram izmedju polja Majčinstva i polja kreativnosti i hobija ; ciljano pišem Majčinstvo velikim slovom i sa respektom, jer je to najveći uspjeh i najveća diploma jedne žene. Dakle, svaka majka je uspješna, u startu. Bavljenje hobijem, poslom ili nekom drugom dodatnom aktivnošću, njen uspjeh samo diže na još veći nivo – ispričala je.
Naša djeca su velikom većinom, bar u ranim fazama razvoja, odlika nas samih dodaje Selma.
– Zbog toga, svaka mama treba prvenstveno da bude ‘svoja’ i ne smije ni u jednom trenutku da štedi svoj unutrašnji glas inspiracije, ma koliko on glasan bio. Budite hrabre, budite odvažne. Za sebe, svoju porodicu i svoju djecu – zaključuje ova hrabra mama.
Sretna mama je i sretno dijete, zato drage mame, radite ono što volite i što vas čini sretnim, rezultat neće izostati!
(Kidsinfo.ba/Melika Sarajlić)

Članak je preuzet sa portala www.visokoin.com putem RSS Čitača.