Žrijeb doigravanja za UEFA EURO 2020: Sve što trebate znati

Žrijeb doigravanja za UEFA EURO 2020: Sve što trebate znati

104
0
SHARE

U doigravanju će biti uključeno 16 timova koji se takmiče u četiri različite staze za posljednja četiri mjesta na UEFA EURO 2020.

Za šta je to izvlačenje?

Da odredi koji polufinalni pobjednik će igrati kod kuće u finalu svake staze doigravanja. Polufinale doigravanja bit će poznato već na kraju evropskih kvalifikacija. U svakoj od ‘staza’, timovi koji se nisu kvalificirali automatski putem europskih kvalifikacija bit će rangirani od 1. do 4. na temelju ukupne ljestvice UEFA Lige nacija. Polufinale svakog doigravanja bit će odigrano na sljedeći način:
a) Tim koji je završio na prvom mjestu igrat će kod kuće protiv ekipe koja je završila na 4. mjestu.
b) Tim koji je završio na 2. mjestu igrat će kod kuće protiv ekipe koja je završila na 3. mjestu.

Kada je žrijeb?

Žrijeb doigravanja za UEFA EURO 2020 održat će se u petak 22. novembra, sa početkom u 12:00 po srednjoevropskom vremenu.

Ko je uključen?

Timovi koji se ne kvalificiraju putem europskih kvalifikacija na temelju svog učinka u Ligi nacija 2018./19., Odnosno četiri najbolje rangirane kvalificirane strane u svakoj ligi. Ako u istoj ligi nema dovoljno nekvalificiranih timova, onda se pozicija popunjava sa sljedećom najboljom ekipom u ukupnom poretku u skladu s člankom 16.03 pravila o natjecanju.

Kada bi se europske kvalifikacije završile sada, koja bi bila postava?

Put A: Island, Bugarska / Izrael / Rumunjska *, Wales / Slovačka / Republika Irska / Sjeverna Irska **
Put B: Bosna i Hercegovina, Vels / Slovačka / Republika Irska / Sjeverna Irska **
Put C: Škotska, Norveška, Srbija, Bugarska / Izrael / Rumunjska *
Put D: Gruzija, Severna Makedonija, Kosovo, Belorusija
Timovi podebljani su već u doigravanju.

* U trenutnom scenariju, izvlačenje bi odlučilo koja će država, Bugarska, Izrael ili Rumunjska napuniti prazan utor na putu C, a koja dva ići u stazu A.

** U trenutnom scenariju, izvlačenje bi odlučilo koje će se tri države iz Walesa, Slovačke, Republike Irske ili Sjeverne Irske pridružiti Bosni i Hercegovini na putu B, a koja ući u stazu A.

Je li ovo novo?

Kvalifikacije za UEFA EURO 2020 razlikuju se od prethodnih izdanja. Zbog jedinstvenog formata finala, s igrama koje će se odvijati u 12 gradova u 12 europskih zemalja, prvi put od 1976. domaćini se nisu automatski kvalificirali.

Umjesto toga, 20 momčadi kvalificiralo se putem evropskih kvalifikacija. Preostala četiri slota odlučuju doigravanja, stvarajući savršen most između UEFA Nations League i EURO.

Kako će se odlučiti utakmice doigravanja?

Za razliku od prethodnih doigravanja, ovo će biti nokaut mečevi sa jednom utakmicom. Na svakom putu, timovi će biti rangirani od 1. do 4. na osnovu ukupnog poretka UEFA Lige nacija. Polufinale svakog doigravanja biće sljedeće:

Timovi koji su zauzeli 1. mjesto igraju kod kuće, a timovi na 4. mjestu gostuju,
Timovi koji su zauzeli 2. mjesto igraju kod kuće protiv timova koji su zauzeli 3. mjesto.

Žrijeb 22. novembra određuje samo koji pobednik polufinala igra kod kuće. Pobjednici svakog finala kvalificirat će se za UEFA EURO 2020.

Kada se održavaju doigravanja?

Polufinale će se igrati u četvrtak, 26. marta, a finale pet dana kasnije, u utorak 31. marta. Počeci su obično 20:45 po srednjeevropskom vremenu, ali mogu se primijeniti iznimke, posebno vezano za vremenske zone.