U Mrakovu održana centralna mevludska svečanost za Ilijaš i obilježena 10....

U Mrakovu održana centralna mevludska svečanost za Ilijaš i obilježena 10. godišnjica otvorenja džamije

103
0
SHARE
u-mrakovu-odrzana-centralna-mevludska-svecanost-za-ilijas-i-obiljezena-10.-godisnjica-otvorenja-dzamije

„Poslaniče, ružo sreće. Lijek si srcu ranjenome. Pružaš pomoć potrebnome,
Zato plačem, za tim čeznem, u tom gorim“, odjekivala je sinoć džamija u Mrakovu ilahijom „U Medinu pošao bih“  u gorljivoj ljubavi vjernika i sjećanju na Poslanika Muhammeda u mjesecu njegovog rođenja.

U prepunoj džamiji   održana je centralna mevludska svečanost  u okviru Manifestacije „Selam, ya Resulallah“za područje općine Ilijaš u četvrtak poslije jacije namaza- Program su učenjem Kur’ana, ilahija, kasida i mevluda obogatili članovi Hora Medžlisa IZ Sarajevo, Hora Preporod Ilijaš,  Madžid Aganhodžić, Hasan Atli iz Turske, hafiz  Ammar Bašić i dr.

Imam džamije Mrakovo Amel ef. Šehović izrazio je zadovoljstvo zbog izuzetne posjećenosti mevludu i obilježavanju mjeseca rođenja Poslanika Muhammeda.

-Drago mi je da je ove godine centralna mevludska svečanost u džamiji Mrakovo jer i i mi imamo svoju svečanost i 10. godišnjica  otvorenja džamije Mrakovo i početka rada, otkad se u ovom džematu obavljaju sve redovne aktivnosti, a najvažnija je podučavanje djece i na tome se najviše i radi. Poslanik nam kaže da odgajamo djecu na tri stvari principa-da vole Poslanika, Poslanikovu porodicu i da vole učiti Kur’an, kazao je ovom prilikom Amel ef.

U svom emotivnom vazu glavni imam  hafiz doc.dr. Kenan Musić istaknuo je važnost ljubavi prema Allahu i Poslaniku, važnost međusobne ljubavi, pravog prijateljstva, poštenja, zalaganja i borbe za pravdu i bolji život,  slijeđenja prakse Poslanika u svim aspektima života  i bosanske mevludske tradicije koja stotinama godina odgaja i mlade i stare generacije.

Ljubav u našim srcima je dar od Allaha i ljubav drugih prema nama je dar. Zamislite da uđete u svoju kuću a voljenih nema, zamislite da imate dunjaluk a voljenog nemate. Ne možemo nikome platiti da nas voli. Ako Allaha jedinoga volite mojom stazom hodite-Allah će vas voljeti . Allah voli onog ko slijedi Muhammedovu stazu. Cijeli svijet slijedi ili moćnike ili Poslanike. Oni koji slijedi moćnike gleda kako da dobije korist. U ovom mjesecu mi se vraćamo svojim vrijednost ima, jačamo vezu sa Allahom i svjedočimo Muhammedovo poslanstvo, kazao je, između ostalog, Musić.

Svečanosti su , pored brojnih građana, prisustvovali, predstavnici MIZ  Sarajevo, glavni imam doc.dr. hafiz Kenan Musić, zamjenik mr. Malik ef. Šljivo, profesori, ilijaški imami . Mevlud je završen dovom hafiza Ammara ef. Bašića.

Salavate donosimo. Da se tebi približimo. Tvoj šefa’at dobijemo- Muhammede, Poslaniče, Miljeniče.


Članak je preuzet sa portala www.radioilijas.ba putem RSS Čitača.