Visočki stručnjak za sigurnost Jasmin Ahić: Protiv BiH se vodi specijalni rat

Visočki stručnjak za sigurnost Jasmin Ahić: Protiv BiH se vodi specijalni rat

124
0
SHARE
visocki-strucnjak-za-sigurnost-jasmin-ahic:-protiv-bih-se-vodi-specijalni-rat
Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je BiH tempirana bomba izazvala je sinhronizovani propagandni napad u kojem su, do sada, najviše učestvovali oni koji su najviše zazivali razdor BiH. Profesor Jasmin Ahić je te napade ocijenio kao specijalni rat protiv BiH.
U prvom redu se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio Emmanuelu Macronu zato što je, kako kaže, ukazao na istinu, da bi potom svojevrsne zahvalnice počele pljuštati iz medija u Republici Srpskoj i Srbiji. U cijelu priču se uključila i profesorica Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose pri Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, Elena Ponomaryova, koja je za službeni list ruske vojske “Crvena zvijezda” kazala kako ima “poprilično pesimistične scenarije o budućnosti regiona”.

“Pokušaj stvaranja novog takozvanog halifata na Balkanu je moguć”, tvrdi Ponomareva.

Profesor Jasmin Ahić s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije kazao je za Klix.ba da je tekst koji govori o mogućnostima pravljenja kalifata na području Zapadnog Balkana, a koji je objavio jedan prosječan, ali relevantan i referentan vojni institut, provokacija vrlo sofisticirano pozicionirana u vremenski period kada u javnosti još uvijek odjekuju zlonamjerne izjave predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

“Macron je govorio o odumiranju mozga Sjevernoatlanskog saveza i Bosni i Hercegivini kao tempiranoj bombi. To su apsolutno smiješne teze koje su potkrijepljene nekim ozbiljnim insinuacijama, u smislu dalnjeg toka migrantske krize i povratka ratnika iz Sirije. To je apsolutna zloupotreba sigurnosne situacije koju mogu zloupotrijebiti radikalne i secesionističko-nacionalističke struje na Zapadnom Balkanu, naročito u Republici Srpskoj, u smislu da propagiraju stav da je područje Zapadnog Balkana izvor ekstremizma”, kazao je Ahić.

Napomenuo je kako je Antiteroristička koalicija ocijenila Bosnu i Hercegovinu kao najboljeg partnera u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, i u zakonskom i u implementacionom smislu.

“BiH u preotekle dvije godine ne bilježi odlaske na strana ratišta, kao ni terorističke aktivnosti. Povratak državljana koji se vraćaju sa stranih ratišta adekvatno sankcioniramo. Nema problema nakon resocijalizacije u smislu da se ponavljaju krivična djela. Skloni su mogućoj ponovnoj radikalizaciji, tako da u narednom periodu eventualni problem može predstavljati program deradikalizacije. Međutim, apsolutno nema mjesta za izjave o BiH kao tempiranoj bombi. One su samo dio otvorenog, specijalnog rata koji se na području Zapadnog Balkana vodi protiv BiH”, zaključio je profesor Jasmin Ahić.

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.


Članak je preuzet sa portala www.visoko.co.ba putem RSS Čitača.