U Ilijašu održana promocija knjiga autorice Emine Vukičević

U Ilijašu održana promocija knjiga autorice Emine Vukičević

138
0
SHARE
u-ilijasu-odrzana-promocija-knjiga-autorice-emine-vukicevic

Promocija knjiga „Žena u haljini crvenoj“ i „E 7, odluke, istine i laži“ autorice Emine Vukičević održana je u Biznis centru Ilijaš u organizaciji JU „KSC i Radio Ilijaš“  Gradska biblioteka Ilijaš a povodom obilježavanja oktobra-mjeseca knjige, kao i 25. oktobra nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama.

Knjiga sarajevske poetese Emine Vukičević pobudila je veliki interes ljubitelja poezije.

Svi smo mi

rudari svog života,

u sopstvenom tunelu

guramo kolica

čas prazna, čas puna

i radujemo se svakom

susretu sa suncem-Emina Vukičević

Pjesničkim jezikom promišlja Emina Vukičević o svijetu koji joj pripada i kome pripada kao slobodno i misleće biće, otvarajući se poput školjke na svjetlosti kako bi i čulom vida pronikli u njezinu stihobisernicu koju primamljivom i dopadljivom čini i krasan naslov “Žena u haljini crvenoj”. Za razliku od nekih pjesnika, čije pjesme se poput latica mitskog cvijeta zatvaraju i na dodir daha, ovo je poezija koja se prilagođava čitatelju. Iz pjesme u pjesmu sa lahkoćom poniremo u poetesin svijet magnovanja i time postajemo ovisnici nesvakidašnje ljepote kakvu nudi poetika koju ispisuje srce žene, kazao je o Emininoj poeziji rahmetli Mustafa Smajlović.

Emina u svojim motivacijskim govorima kaže das mo sposobni savladati sve prepreke,  naći u nama samima lijek, skinuti prašinu sa talenta svoga i hrabro izaći na scenu života  u slobodu duha jakog uma.

.Knjiga i poezija su moja velika ljubav od malena. Zapisati to što osjećam, to što me raduje, plaši, zapisati svoje snove, maštu u Univerzumu, bio je moj način da izrazim sebe i svijet oko sebe i ostavim pečat ovozemaljskog ljudskog bitisanja, kaže Emina.

Recenzentica Semira Ligata ove večeri podijelila je sa prisutnima svoju nadahnjujuću životnu priču o tome kako je zahvaljujući motivaciji  i pozitivnoj energiji koju je crpila iz Emininih poruka uspjela pronaći snagu za ozdravljenje i inspiraciju za hvatanje ukoštac sa svim životnim nedaćama koje joj sudbina donosi.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Una Musa, učenica PO Ilijaš OMBŠ Novo Sarajevo.

Iza Emine ostat će tragovi, ono iskreno, ono ljudsko, ono vječno…

“Žena u haljini crvenoj” ,  “Vatra”  poezija – citati; “E7 Odluke, istine i laži” motivacijske priče;  “Organizacija multimodalnog transporta” stručna literatura; “Ammar dar Mar” edukativna dječija slikovnica , “Effa” edukativna dječija slikovnica , “Ljupko i Ljupkica” dječija bojanka, te brojne kolumne I stručni radovi.

Knjige Emine Vukičević potražite u Gradskoj biblioteci Ilijaš. Snimak promocije knjiga poslušajte u nedjelju u 13:00 sati u program Radio Ilijaša.


Članak je preuzet sa portala www.radioilijas.ba putem RSS Čitača.