Ministar Bojan Domić: Učenici bi trebali dobiti besplatne udžbenike danas

Ministar Bojan Domić: Učenici bi trebali dobiti besplatne udžbenike danas

54
0
SHARE
ministar-bojan-domic:-ucenici-bi-trebali-dobiti-besplatne-udzbenike-danas

prije 18 minuta
Aktuelno, Fojnica

Učenici prvih i drugih razreda osnovne škole trebali bi do petka dobiti obećane besplatne udžbenike, a socijalno ugrožena djeca su već jednim dijelom dobila knjige, izjavio je u četvrtak novinarima ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Bojan Domić, komentirajući ogorčenost roditelja zbog kašnjenja u isporuci udžbenika.
Na upit novinara zašto učenici nisu dobili udžbenike gotovo dva mjeseca nakon početka školske godine, Domić je kazao kako su uzrok komplicirane procedure javnih nabavki.
– Mi smo proveli procedure sukladno zakonu. Kako je nabava bila teška oko dva miliona maraka, morali smo raspisati okvirni sporazum, koji traje 45 dana od dana objave, i tu smo malo uzeli vremena. Međutim, najvažnije je da nam taj sporazum važi tri godine, što znači da sljedeće tri godine nemamo potrebu raspisivati tender, nego samo uzimamo knjige od dobavljača. Imamo i povoljne cijene, pa smatram da ćemo, u iduće tri godine, moći nabaviti knjige svim učenicima osnovnih škola, od prvog do devetog razreda – naglasio je Domić.
Na konstataciju da su mnogi djeci već kupili udžbenike, Domić se izvinio roditeljima, ali je naglasio da smatra kako je “ono što je u konačnici postignuto, mnogo veće od učinjenog propusta”.
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a uputilo je 2. septembra dopis osnovnim školama, u kojem je, među ostalim, zatraženo da roditelji budu obaviješteni o namjeri nabavke besplatnih udžbenika.

Pročitajte i ovo

JESENJA PLANINSKA TURA NA VRANICI: Najmlađa planinarka Ajla Merdžanić
Jesenje planinarenje po planini Vranici Planinarsko društvo “Vranica” Fojnica nastavlja realizirati svoje planirane godišnje aktivnosti …