Slučaj Čemerno: Svjedok Đurić potvrdio da je informacija o napadu na Čemerno...

Slučaj Čemerno: Svjedok Đurić potvrdio da je informacija o napadu na Čemerno bila poznata 48 sati ranije

110
0
SHARE
slucaj-cemerno:-svjedok-djuric-potvrdio-da-je-informacija-o-napadu-na-cemerno-bila-poznata-48-sati-ranije

Nakon završetka ročišta – Foto/Patria

Na Sudu BiH nastavljeno je suđenje u slučaju Čemerno, a danas je odbrana optuženih ispitala svjedoka Dragu Đurića, vezistu Vojske Republike Srpske koji je potvrdio da je on imao infotmacije da će uslijediti napad na vatreni položaj na Čemernom gdje su se nalazile haubice. I 24 sata prije napada imali su iste informacije te je o tome obaviješten komandant bataljona na Okruglici i komandant artiljerije na Čemernom Momir Šikuljak i zamjenik komandanta Velibor Blagojević.
U unakrsnom ispitivanju od strane odbrane Đurić je potvrdio da je plan napada bio artiljerijski položaj na Čemernom.
U dodatnom ispitivanju od strane tužioca Vladimira Simovića koji je svjedoka pitao da li je on siguran da su komandant i zamjenik komandanta obaviješteni 48 odnosno 24 sata ranije o napadu Đurić je kazao da jesu. Pojasnio je da su noć uoči napada iz komande na Okruglici poslali čovjeka koji je otišao na Čemerno i obavijestio komandanta da predstoji napad na artiljerijski položaj.
Kao svjedok Tužilaštva BiH saslušan je i Mirzet Škulj koji je u direktnom ispitvanju od strane tužioca rekao da je tužilac prilikom njegovog ispitivanja koristio spisak lica koja su navodno učestvovala u napadu na artiljerijski položaj na Čemernom i njihova imena naveo u zapisniku.
U unakrsnom ispitivanju na pitanja odbrane svjedok Škulj je potvrdio da ta lica nije poznavao i da ih je tek kasnije upoznao. Inače, svjedok nije ni bio na Čemernom.
Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO) te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića – da su u junu 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.
Izvor: nap.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu [email protected] Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.
Članak je preuzet sa portala www.breza-x.com putem RSS Čitača.