Održano Književno veče u čast književnika Nedžada Ibrišimovića

Održano Književno veče u čast književnika Nedžada Ibrišimovića

105
0
SHARE
odrzano-knjizevno-vece-u-cast-knjizevnika-nedzada-ibrisimovica

Književno veče, 3. po redu u organizaciji BZK Preporod Ilijaš u čast književnika Nedžada Ibrišimovića održano je sinoć u prepunoj sali Biznis centra Ilijaš. O liku i djelu Nedžada Ibrišimovića govorili su Šaban Gadžo,  autor mnogobrojnih ilahija i kasida i profesor sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu Nehrudin Rebihić.  Učesnici sinoćnjeg programa bili su: Ženski hor preporod Ilijaš, Husejn Bajraktarević ovogodišnji prvak harmonike  na Internacionalnom festivalu muzike u Bijeljini, a svakakao svoj  veliki doprinos u organizaciji ovog lijepog druženja, dali su i  učenici  OŠ ,,Stari Ilijaš i SŠC ,,Nedžad Ibrišimović „.

Kao i predhodnih godina među prisutnima bila je i porodica rahmetli Ibrišimovića.

Na samom početku obratio se predsjednik BZK „Preporod „ Ilijaš,  Adis Duraković koji je prisutnima poželio dobrodošlicu i obećao da će i narednih godina čuvati tradiciju održavanja ovakvih večeri sa tendencijom proširenja sadržaja. O liku i djelu govorio je doc.dr. Nehrudin Rebihić koji svoje naučne radove objavljuje u referentnim domaćim i međunarodnim časopisima. Trenutno je u zvanju docenta iz oblasti Bošnjačka književnost i Teorija književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Meni je iznimna čast govoriti o liku i djelu Nedžada Ibrišimovića, jer je to jedan od najznačajnih književnika Bošnjaka, koji su svojim djelom obilježili drugu polovinu 20 stoljeća. On se kao književnik javlja u jednom od najvažnijih vremena u bošnjačkoj književnosti, bilo je to 1964. godine. Bilo je to vrijeme kada se u Bosni otvara  pitanje bosanskog identiteta. Književnost je nosilac nekih identitarnih obilježja jednog naroda i kroz nju se izražava se ono što jedan narod proživljava u tom trenutku. Tako i djelo Nedžada Ibrišimovića nosi sva obilježja drame Bošnjaka tog vremena“, kazao je Rehibić.

Vrlo emotivno o liku djelu govorio je i Šaban Gadžo ,učenik Hadži  Hafiza  Halida ef. Hadžimulića u čijoj je blizini proveo blizu 30 godina. Do sada je priredio i objavio pet knjiga koje se odnose na Hadži Hafiza: Prvi i Posljednji ders, Hutbe, Šta se slušalo i čitalo kod rahmetli Hadži Hafiza, Dnevnici I i Dnevnici II. Autor je višeg broja ilahija od kojih su najpoznatije: Kad procvatu behari; Ej, vatan; Zovemo Te; Dođi, dođi; Od kad se rastasmo; Vidi, bolan, kakav si; Jakubova tužaljka; Dođe Gazi Husrev-beg, koju je snimio rahmetli Safet Isović i još neke. Sa rahmetli Nedžadom bio je kućni prijatelj više od 15 godina.

BZK ,,Preporod” Ilijaš povodom 20. oktobra, dana rođenja književnika Nedžada Ibrišimovića, raspisala je  KONKURS za najbolji literarni rad za učenike IX razreda i za najbolji likovni rad za učenike VI, VII, VIII i IX razreda na temu:

Ali ljubav! Šta je ljubav? Da to nije ono kada ja po Bosni hodam?

Ibrišimović je domoljub i iskorištavao je svaku priliku da to istakne. Inspirisani njegovim životom i djelom pišimo i crtajmo našoj domovini Bosni i Hercegovini.

– Pravo učešća imali su učenici IX razreda (literarni rad), učenici VI, VII, VIII i IXrazreda (likovni rad) sa područja općine Ilijaš.

– Za najbolji literarni i likovni rad BZK ,,Preporod” Ilijaš će dodijeliti novčanu nagradu.


Članak je preuzet sa portala www.radioilijas.ba putem RSS Čitača.