Sistem gradskih bicikala “Nextbike” konačno zaživio i u Zenici

Sistem gradskih bicikala “Nextbike” konačno zaživio i u Zenici

108
0
SHARE
sistem-gradskih-bicikala-“nextbike”-konacno-zazivio-i-u-zenici

Sistem gradskih bicikala ‘Nextbike’, nakon Sarajeva, Banja Luke i Tuzle, konačno je zaživio i u Zenici.
Svečano puštanje u rad ‘Nextbike’ sistema javnih bicikala upriličeno je danas ispred zeničke „Uglovnice“, uz prisustvo predstavnika Gradske uprave na čelu sa zeničkim gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, čelnika spomenute kompanije i brojnih medijskih ekipa.
„’Nextbike’ je jedan od najvećih svjetskih ‘bike sharing’ sistema. Prisutan je u preko 250 svjetskih gradova. S obzirom na to da se radi  globalnom sistemu, korisnici iz Zenice će bicikle moći koristiti i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, ali i u svim drugim gradovima u svijetu u kojima je već prisutan ovaj sistem“, kazao je za Zenicainfo.ba Ahmed Ćerimović, direktor ‘Nextbike’ projekta u BiH.
Prvi se u vožnji ovih bicikala okušao gradonačelnik Zenice.
„Sretan sam što smo danas napravili još jedan korak u poboljšanju biciklističke infrasrukture u Zenici, te na taj način našim sugrađanima korištenje bicikla kao prevoznog sredstva učinili još pristupačnijim i lakšim“.
Prisutni Zeničani podržali su ovaj projekat ističući da će se na ovaj način potencijalno smanjiti upotreba automobila, te da će se jačati imidž i turistička ponuda grada.
„Nextbike“ je brz, jednostavan i praktičan sistem javnih bicikala koji korisnima omogućava uzimanje bicikla na jednoj lokaciji, a povrat na drugoj.
Za korištenje bicikla potrebno je obaviti registraciju i aktivaciju korisničkog računa putem „Nextbike“ mobilne aplikacije. Osnovna cijena iznosi 1 KM/30 minuta, a korisnicima će na raspolaganju biti mjesečna i godišnja članarina koje, uz određenu naknadu, omogućavaju 30 minuta dnevno besplatnog korištenja.
Građani Zenice će na raspolaganju imati trideset bicikala, na šest gradskih lokacija: Radakovo, Mokušnice, Uglovnica, Kamberovića polje, Crkvice i Lamela. Nabavku opreme i implementaciju ovog projekta finansirao je Grad Zenica. (Lamija Pojskić)

Članak je preuzet sa portala www.zenicainfo.ba putem RSS Čitača.