U Nemili održan Okrugli stol o značaju pčela za ljudsku zajednicu

U Nemili održan Okrugli stol o značaju pčela za ljudsku zajednicu

85
0
SHARE
u-nemili-odrzan-okrugli-stol-o-znacaju-pcela-za-ljudsku-zajednicu

Udruženje „Pčela Nemila“ iz ove zeničke mjesne zajednice, organizuje niz aktivnosti uokviru „Sajma poljoprivrede“, koji će biti održan predstojećeg vikenda. Kako je istakao predsjednik udruženja Zejnir Halilović, na platou u centru Nemile, očekuje se učešće većeg broj poljoprivrednih proizvođača iz mjesnih zajednica Nemilskog sliva.
U okviru ovog Sajma, Udruženje je u četvrtak uvečer u Sali Društvenog doma u Nemili organizovalo Okrugli stol na temu značaja pčela za ljudsku zajednicu. Više od tri sata stručnjaci iz ove oblasti razgovarali su sa pčelarima.
Gosti – učesnici Okruglog stola su bili predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica, rukovoditelj Zavoda za veterinarstvo dr.vet. Muhamed Gladan, magistrica biologije Aida Fajković Šanjta-Reis, te magistar prehrambenih tehnologija i menadžer za kvalitet INZ-a Benjamin Čaušević.
Osim tima INZ-a, pozivu organizatora odazvali su se doc.dr. Behija Dukić, vanredni profesor sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te Edis Klepo, predstavnik Gradske uprave. Na skupu su učestvovali, osim pčelara sa područja Zenice i pčelari iz Žepča i Tešnja.
Razgovarano je o problemima sa kojima se suočavaju pčelari, normativima i propisima koje pred naše proizvođače postavlja EU i domaće zakonodavstvo, mogućnostima i nedovoljnom korištenju domaćih laboratorijskih kapaciteta za ispitivanje bolesti pčela i samog kvaliteta meda.
Profesorica Dukić istakla je da u BiH postoji nekoliko certificiranih laboratorija, te da je jedna od njih upravo u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, te pozvala pčelare da svoje pčele i pčelinje proizvode zaštite, a proizvodnju unaprijede tako što će zatražiti stručnu pomoć i asistenciju na ovom planu.
Učesnici su istakli potrebu intenzivnijeg angažmana pčelara na zaštiti ove grane stočarstva i poljoprivrede, te korištenju mogućnosti i opremljenosti, kao i stručnosti domaćih kadrova.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.
Članak je preuzet sa portala www.breza-x.com putem RSS Čitača.