FOTO: Održan 239. mevlud po redu u džematu Živčići

FOTO: Održan 239. mevlud po redu u džematu Živčići

85
0
SHARE
foto:-odrzan-239.-mevlud-po-redu-u-dzematu-zivcici

prije 56 minuta
Aktuelno, Fojnica

U džematu Živčići, danas je proučen 239. po redu tradicionalni mevlud. Mevludu su prisustvovali, osim domaćeg fojničkog stanovništva, i brojni gosti iz drugih gradova Bosne i Hercegovine i dijaspore.
Tradicija ovog mevluda seže do 1780. godine. Običaj je bio da se poslije mevluda u vukeljićkoj tekiji, mevlud prouči i u džamiji u Živčićima.
Ovu džamiju je podigao Husein-baba Zukić, ali je usljed njene dotrajalosti i potreba stanovništva, izgrađena nova, prelijepa džamija. Nova džamija, u kojoj se uči mevlud, je sagrađena prije jedanaest godina.
Vakifi ove džamije i pokrovitelji ovoga mevluda, kojeg pohode hiljade vjernika, su hadži Hamdo Ibreljić i njegova hanuma hadži Namka. Hadži Hamdo je uspješni biznismen u čijem je vlasništvu firma “Tamex” i iako ne živi više u Živčićima, nije zaboravio svoj rodni kraj.
Glavni vaiz današnjeg mevluda u Živčićima je bio glavni imam MIZ Sarajevo Kenan ef. Musić, a dovu je proučio šef Odjela za bošnjačku dijasporu Mensur ef. Pašalić.
Među okupljenima su bili i hadži Hamdo Ibreljić, vakif ove džamije, šejh vukeljićke tekije hadži Husein Hadžimejlić, bivši glavni imam Donjeg Vakufa Esed ef. Slipac, glavni imam Kiseljaka Kenan ef. Bajrić, načelnici Fojnice i Busovače Sabahudin Klisura i Asim Mekić, direktor BH Pošte Mirsad Mujić te brojni drugi.
Za brojne goste, poslije mevluda je pripremljena bogata i ukusna trpeza.
FOTO: Abdulah Mukača

Pročitajte i ovo

Fojnica: Sutra počinje i mektebska nastava
Sutra širom BiH počinje mektebska nastava za 2019./2020. godinu. Također, i u svim fojničkim džematima …