Visočanka Selvera Lila Šabanović dobitnica svjetskih i europskih priznanja za pisanje poezije

Visočanka Selvera Lila Šabanović dobitnica svjetskih i europskih priznanja za pisanje poezije

137
0
SHARE
visocanka-selvera-lila-sabanovic-dobitnica-svjetskih-i-europskih-priznanja-za-pisanje-poezije

Visoko je, kako su na to navikli mnogi od nas, dom brojnih vrijednih i priznatih građana, te su mnogi od njih svojim radovima u raznolikim poljima osvojili vrijedna priznanja. U ovu grupu posljednjih godina uvrstila se i Visočanka Selvera Lila Šabanović, koja je postala svjetski priznata autorica poezije, iako za nju zna veoma mali broj stanovnika našeg grada.

Selvera je rođena 26. novembra 1954. godine u Bugojnu, ali vrlo skoro preselila se u Visoko, gdje i završila visočku gimnaziju. Trenutno je nastanjena u Poriječanima. Iako tokom cijelog života piše pjesme, u posljednjim godinama odlučila se na javno djelovanje u književnim krugovima i afirmiranje svojih pjesama.

Vrlo skoro njena poezija je prepoznata u cijelom svijetu, te je ona osvojila brojne certifikate, diplome i priznanja, nakon čega je postala i članica Svjetske književne akademije. Na brojnim takmičenjima, na kojim je učestvovala, osvajala je nagrade, a njene pjesme gotovo prema pravilu uvrštavane su u zbirke najboljih pjesama. Najznačajnija među njima jeste zbirka “Lahor stihova”, gdje su autori odlučili uvrstiti čak 25 pjesama ove vrijedne Visočanke.

U narednim danima pozvana je kao počasna gošća na Svjetsko prvenstvo poezije u Rumuniji, gdje je dobitnica nagrade za izvrsnost, a prethodno je osvojila i nagradu na Europskom šampionatu poezije.

Dobitnica je i specijalnog priznanja za njegovanje sevdalinki na Balkanskom pjesničkom karnevalu, a njene pjesme su zastupljene u mnogim zbornicima na međunarodnim takmičenjima. Također, njen Facebook profil je veoma popularan i svaka pjesma broji veliki broj lajkova.

Do sada nije objavljivala vlastita djela, zbog ekonomskih razloga, no u skorije vrijeme očekuje se i izdavanje njene prve zbirke poezije. Ipak, posebnost njenog uspjeha jeste da je uspjela naučiti koristiti internet i sve njegove prednosti u kasnoj životnoj dobi, te je na taj način ostvarila visoka priznanja bez ičije pomoći.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.


Članak je preuzet sa portala www.visoko.co.ba putem RSS Čitača.