U BiH broj umrlih od predoziranja drogom nije poznat

U BiH broj umrlih od predoziranja drogom nije poznat

136
0
SHARE
u-bih-broj-umrlih-od-predoziranja-drogom-nije-poznat

Od 2001. godine, 31. avgust se širom svijeta obilježeva kao Međunarodni dan svjesnosti o predoziranju. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o predoziranju i smanjenje stigme zbog smrti uzrokovane predoziranjem. Takođe, jedan od ciljeva je i poslati poruku javnosti da je smrt uzrokovanu predoziranjem moguće prevenirati te pružiti podršku porodicama i prijateljima onih koji su stradali od predoziranja.
Predoziranje se javlja kao posljedica uzimanja prevelike količine neke droge ili kombinacije droga. Prema podacima EMCDDA- Evropskog Centra za praćenje droga i bolesti ovisnosti, u Evropi svake godine u prosjeku, 12 hiljada osoba izgubi život zbog predoziranja. 
“Za BiH ovakva statistika gotovo da i ne postoji, djelimično jer se ovim pitanjem još uvijek niko ne bavi dovoljno, a i zbog neadekvatne opremljenosti i nepostojanja opreme za dalje utvrđivanje uzroka smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su nastala predoziranjem. Mi kao udruženje koje se na svakodnevnoj bazi bavi sa ovisnicima zna za slučajeve predoziranja koji su se desili, ali koji su okarakterizirani kao zatajenja srca itd. Javnost treba znati  broj ljudi koji su nastradali zbog predoziranja kako bi se ustanovile mjere te provela uspješnija borba protiv zloupotrebe droga . – poručili su iz Udruženja Proslavi Oporavak.
Udruženje Proslavi Oporavak preporučuje svima osobama kod kojih je nastala ovisnosti, kao i njihovim porodicama i prijateljima, da se što prije obrate za pomoć putem besplatne i anonimne telefonske linije za problematiku zloupotrebe droga 0800 28 000, te pokušaju da riješe svoju ovisnosti i krenu putem oporavka.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.

Članak je preuzet sa portala www.breza-x.com putem RSS Čitača.